Verslaving is een te behandelen ziekte die iedereen, dus ook zorgprofessionals zoals artsen, verpleegkundigen, apothekers en fysiotherapeuten, kan overkomen. Mensen met een verslaving voelen zich vaak eenzaam en onveilig om zich over hun ziekte te uiten. Bij het steunpunt van ABS-zorgprofessionals kunnen zorgprofessionals en hun omgeving op een laagdrempelige manier hulp zoeken of om advies vragen.

ABS-zorgprofessionals biedt hulp aan zorgprofessionals en hun omgeving bij problematisch middelengebruik en verslaving. Het hulpprogramma bestaat uit steun, advies, begeleiding en monitoring. Daarnaast maken we problematisch middelengebruik en verslaving in de gezondheidszorg bespreekbaar met onze speciaal ontwikkelde toolkit. De afkorting in ABS-zorgprofessionals verwijst naar abstinentie – onthouding van verslavende middelen – en het antiblokkeersysteem van een auto, wat symbool staat voor onze preventieve aanpak.

ABS-zorgprofessionals is er speciaal voor een aantal beroepsgroepen binnen de zorg. Het steunpunt is bereikbaar voor:

  • Verpleegkundigen en verzorgenden
  • Apothekers
  • Fysiotherapeuten
  • (gezondheids)Psychologen en psychotherapeuten
  • Physicians assistants
  • Verloskundigen
  • Tandartsen
  • Klinisch technologen
  • Orthopedagogen

ABS-zorgprofessionals is opgezet door een netwerk van beroepsverenigingen zoals KNMG (artsen), V&VN (verpleegkundigen en verzorgenden), KNMP (apothekers), KNMT (tandartsen), KNGF (fysiotherapeuten), KNOV (verloskundigen), NIP (gezondheidszorgpsychologen), LVVP psychotherapeuten), NAPA (physicians assistants), NVO (orthopedagogen) en NVvTG (klinisch technologen).

Steun en advies
Zorgprofessionals kunnen bij ABS-zorgprofessionals terecht voor een vertrouwelijk (telefonisch) consult. Ook familie, vrienden, collega’s en werkgevers kunnen voor advies bij ons terecht. Onze experts luisteren zonder oordeel en adviseren over mogelijke vervolgstappen.

Begeleiding naar en tijdens behandeling
Voor een zorgprofessional kan het om diverse persoonlijke redenen lastig zijn om hulp te zoeken. Wij brengen zorgprofessionals in contact met (verslavings)behandelaars die ervaring hebben met het behandelen van zorgprofessionals. ABS-zorgprofessionals voert de behandeling niet zelf uit. Meer informatie over verschillende behandelcentra vindt u in de LEF verslavingsbehandelwijzer. Tijdens de behandeling blijft u in contact met onze experts ter ondersteuning en onder andere ter voorbereiding op een mogelijke deelname aan het monitoringprogramma.

Monitoring tijdens terugkeer naar werk
Na een succesvolle behandeling begeleidt ABS-zorgprofessionals u bij een goede en veilige terugkeer naar werk. Dit doen we door middel van een monitoringprogramma. In dit unieke programma krijgt u ondersteuning vanuit diverse hoeken en houdt u nauw contact met uw casemanager van ABS-zorgprofessionals.

Dit programma is gebaseerd op de Physician Health Programs in Amerika en Canada. Deze initiatieven zijn effectief: 79% van de zorgprofessionals blijft na het volgen van een vijfjarig monitoringprogramma werken en heeft het middelengebruik ook daarna nog onder controle1.

Het expertteam van ABS-zorgprofessionals is er om u te helpen. Ons team is gespecialiseerd in het begeleiden van zorgprofessionals die te maken hebben met problematisch middelen¬gebruik of verslaving2. Wij weten hoe uw werkomgeving eruit ziet en we kennen als geen ander de dilemma’s waar zorgprofessionals voor staan.

Het expertteam van ABS-zorgprofessionals is ondergebracht bij Ready for Change. Ready for Change is een erkende GGZ-instelling voor ambulante verslavingszorg. ABS-zorgprofessionals kiest voor deze samenwerking omdat de filosofie van ABS-zorgprofessionals is gericht op ambulante zorgverlening en terugkeer naar het werk en dit past goed bij Ready for Change.

Informatie die u met ons deelt over uw persoonlijke situatie en uw gezondheid, behandelen wij strikt vertrouwelijk. Deze informatie benutten wij om u goede hulp en ondersteuning te bieden, op uw verzoek en zoals voorgeschreven door de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de WGBO. De uitvoering van het programma is bij het expertteam van een externe partij belegd.
Lees meer over het beroepsgeheim van het expertteam.

Je voelt het. Je ziet het. Je weet het. Een collega heeft te maken met problematisch middelengebruik of een verslaving. In deze video ziet u twee perspectieven: die van de arts die een verslaving heeft en die van de collega. Of u nu arts, verpleegkundige, apotheker of fysiotherapeut bent, help uw collega door in gesprek te gaan. Of help uzelf door ABS-zorgprofessionals te bellen. Wilt u meer tips hoe u met uw collega in gesprek kunt gaan? Ga dan naar de pagina Collega’s.

De artsen in de video zijn acteurs. Hun verhaal is gebaseerd op waargebeurde ervaringen.

Bel of e-mail ABS-zorgprofessionals voor directe steun, advies, een gesprek of een afspraak.

Steunpunt: 0900-0168 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur; kosten € 0,01 per minuut).
Of vul het contactformulier in om in contact te komen met het Steunpunt ABS-zorgprofessionals.

Overige vragen, zoals een aanvraag voor een presentatie of workshop mailen naar:
info@abs-zorgprofessionals.nl

Een stoornis in middelengebruik of een gedragsverslaving is een behandelbare ziekte die iedereen kan overkomen. Mensen met deze ziekte voelen zich vaak eenzaam en niet veilig om zich hierover te uiten. Daarom heeft de KNMG in 2011 het steunpunt ABS-artsen opgericht. Sinds de start in 2011 nemen artsen contact op met het steunpunt voor steun en advies. In de loop der jaren is het steunpunt steeds verder ontwikkeld en uitgebreid tot wat het nu is: ABS-zorgprofessionals.

De financiele ondersteuning voor het steunpunt komt van de KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Pharmacie), SBOH (Stichting Beroepsopleiding Huisartsen) en UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen).

logo KNMP
logo UWV
logo SBOH

Wilt u meer lezen over problematisch middelengebruik en verslaving onder zorgprofessionals of over ABS-zorgprofessionals? Op onze pagina met artikelen vindt u interviews, nieuwsberichten en artikelen.

1 McLellan AT, Skipper GS, Campbell M, DuPont RL. Five year outcomes in a cohort study of physicians treated for substance use disorders in the United States. BMJ 2008;337:a2038 doi:10.1136/bmj.

2 In de DSM-5 wordt niet meer gesproken van misbruik en afhankelijkheid, maar van stoornissen in het gebruik van middelen en bijvoorbeeld gokstoornis. In onze communicatie hebben we de volgende keuze gemaakt: we gebruiken de term verslaving om stoornissen in middelengebruik en gedragsverslaving aan te duiden. Bij gedragsverslaving kunt u denken aan gok-, game- en seksverslaving. Omdat in de volksmond en de praktijk nog veel gesproken wordt over problematisch middelengebruik en verslaving, hanteren wij tevens deze termen in het kader van bewustwording en vroegsignalering.