Werkgevers die problematisch middelengebruik of verslaving vermoeden bij een arts

Vermoedt u dat één van uw zorgprofessionals problemen heeft met het gebruik van middelen, zoals alcohol, drugs of medicijnen? Of te maken heeft met gedragsverslaving? Kom dan in actie en help uw werknemer. Naast een Steunpunt werkt ABS-zorgprofessionals aan het bespreekbaar maken van problematisch middelengebruik en verslaving in de gezondheidszorg. Dit doen we onder andere met een onderwijsmodule, e-learning en beleidsplan gericht op middelengebruik en verslaving.

We kunnen u adviseren over stappen die u kunt ondernemen, om risico’s voor de patiëntveiligheid te beperken en uw werknemer te helpen. We luisteren naar uw verhaal, beantwoorden uw vragen en adviseren hoe u uw werknemer kunt helpen.

Als u belt, krijgt u een speciaal voor ABS-zorgprofessionals getrainde medewerker aan de lijn die uw contactgegevens vraagt. Een professional van het expertteam belt u dan zo snel mogelijk terug. Uiteraard gaan we vertrouwelijk om met uw gegevens.

Bel of e-mail ABS-zorgprofessionals voor directe steun, advies, een gesprek of een afspraak.

Steunpunt: 0900-0168 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur; kosten € 0,01 per minuut).
Of vul het contactformulier in om in contact te komen met het Steunpunt ABS-zorgprofessionals.

Overige vragen, zoals een aanvraag voor een presentatie of workshop mailen naar:
info@abs-zorgprofessionals.nl

Het programma ABS-zorgprofessionals bestaat naast het steunpunt ook uit een bewustwordingsproject. Hiermee maken we problematisch middelengebruik en verslaving in de gezondheidszorg bespreekbaar. Eén van de onderdelen van ons programma is de ABS-artsen toolkit. Hierin vindt u een beleidsplan, inclusief handreiking en communicatieplan, dat u als handvat kunt gebruiken voor uw organisatie.

Pijlers van het beleid
Het beleidsplan is erop gericht te voorkomen dat zorgprofessionals verminderd functioneren als gevolg van middelengebruik en verslaving. Door in te zetten op preventie worden eveneens de risico’s van middelengebruik en verslaving voor de patiëntveiligheid en de kwaliteit van zorg verkleind. Het beleid bestaat uit de volgende vier pijlers:

  • Normen en regels
  • Voorlichting en training
  • Hulpaanbod
  • Maatregelen

Gebruik het beleidsplan om een eigen beleidsplan voor uw organisatie te maken:

Werkgevers en collega’s spelen een belangrijke rol in het vroeg signaleren van eventuele problemen. Om de kennis van zorgprofessionals te vergroten is een e-learning en een onderwijsmodule ontwikkeld. De e-learning en thuisopdracht kunnen medewerkers thuis voltooien. De onderwijsmodule kan in uw organisatie worden aangeboden. Het is voor medewerkers ook mogelijk om alleen de e-learning te volgen.

E-learning ‘Verslaving onder artsen – zo herken je problematisch middelengebruik en verslaving’
Hoe herkennen medewerkers problematisch middelengebruik en verslaving bij hun collega? Wat is hun rol als zij iets vermoeden? En hoe kunnen zij hierover in gesprek gaan? Deze en vele andere vragen worden beantwoord in de e-learning ‘Verslaving onder artsen – zo herken je problematisch middelengebruik en verslaving’ voor 1 accreditatiepunt.

Hoewel de e-learning specifiek is ontwikkeld voor artsen, is deze ook uitstekend geschikt voor andere zorgprofessionals.

De e-learning komt in september 2024 weer online.

De e-learning maakt onderdeel uit van een uitgebreide onderwijsmodule. Naast de e-learning is er een voorbereidende (thuis)opdracht, die zich primair richt is op bewustwording. Tijdens de drie uur durende bijeenkomst kan geoefend worden in gespreksvaardigheden. Zorgprofessionals die de gehele onderwijsmodule volgen (inclusief e-learning) ontvangen 4 accreditatiepunten. Werkgevers kunnen de onderwijsmodule aanbieden aan medewerkers. Voor de trainers is de handleiding onderwijsmodule beschikbaar.

Inzicht en oefenen
Met de onderwijsmodule krijgen deelnemers zicht op hun eigen copingstrategieën en referentiekader ten aanzien van problematisch middelengebruik en verslaving. Ook leren ze signalen van verslaving herkennen en krijgen ze handvatten aangereikt om verslaving bespreekbaar te maken. Tijdens de groepsbijeenkomst oefenen de deelnemers hun gespreksvaardigheden in een andere context, aan de hand van casussen.

Materialen getest in de praktijk
De onderwijsmodule bevat diverse materialen waarmee ziekenhuizen en andere zorgorganisaties zelfstandig aan de slag kunnen. Denk daarbij aan een handleiding, draaiboek, werkbladen en informatiesheets voor de bijeenkomst. Daarnaast is er een PowerPoint-presentatie met informatie, animaties en video’s over verslaving onder artsen. Hoewel alle materialen bij artsen zijn getest, kunnen ze met enige aanpassing ook voor andere zorgprofessionals worden ingezet. De onderwijsmodule is zowel interessant voor jonge als voor ervaren zorgprofessionals.

Het is ook mogelijk om met één van onze experts te bespreken hoe u in uw organisatie meer aandacht kunt geven aan problematisch middelengebruik en verslaving. Onze experts kunnen een presentatie of workshop geven. Bent u hierin geïnteresseerd, e-mail dan naar info@abs-zorgprofessionals.nl.

Of u kunt de bewustwordingscampagne van ABS-zorgprofessionals inzetten in uw organisatie.