Het expertteam van ABS-zorgprofessionals is er om u te helpen. Ons team is gespecialiseerd in het begeleiden van zorgprofessionals die te maken hebben met problematisch middelengebruik of verslaving. Wij weten hoe uw werkomgeving eruit ziet en we kennen als geen ander de dilemma’s waar zorgprofessionals voor staan.

Het expertteam van ABS-zorgprofessionals is ondergebracht bij Ready for Change. Ready for Change is een erkende GGZ-instelling voor ambulante verslavingszorg. De KNMG kiest voor deze samenwerking omdat de filosofie van ABS-zorgprofessionals is gericht op ambulante zorgverlening en terugkeer naar het werk en dit past goed bij Ready for Change.

ABS-zorgprofessionals biedt hulp aan zorgprofessionals en hun omgeving bij problematisch middelengebruik en verslaving. Het hulpprogramma bestaat uit steun, advies, begeleiding en/of monitoring. De afkorting in ABS-zorgprofessionals staat voor abstinentie – onthouding van verslavende middelen – en het antiblokkeersysteem van een auto.

Steun en advies
Zorgprofessionals kunnen bij ABS-zorgprofessionals terecht voor een vertrouwelijk (telefonisch) consult. Ook familie, vrienden, collega’s en werkgevers kunnen voor advies bij ons terecht. Onze experts luisteren zonder oordeel en adviseren over mogelijke vervolgstappen.

Begeleiding naar en tijdens behandeling
Voor een zorgprofessional is het niet makkelijk om hulp te zoeken, laat staan om patiënt te zijn. Wij brengen zorgprofessionals in contact met (verslavings)behandelaars die ervaring hebben met het behandelen van zorgprofessionals. ABS-zorgprofessionals voert de behandeling niet zelf uit.

Monitoring tijdens terugkeer naar werk
Na een succesvolle behandeling begeleidt ABS-zorgprofessionals bij een goede, veilige terugkeer naar werk. Dit doen we door middel van een monitoringprogramma . In dit unieke programma krijgt u uit diverse hoeken ondersteuning en houdt u nauw contact met uw casemanager van ABS-zorgprofessionals.

Dit programma is gebaseerd op de Physician Health Programs in Amerika en Canada. Deze initiatieven zijn effectief: 79% van de zorgprofessionals blijft na het volgen van een vijfjarig monitoringprogramma werken en heeft het middelengebruik ook daarna nog onder controle1.

Michael Kaufmann, oprichter, van het Physician Health Program Ontario, het hulpprogramma waarop ABS-zorgprofessionals gebaseerd is, vertelt over de goede resultaten van specifieke hulpprogramma’s voor artsen en andere zorgverleners.

1 McLellan AT, Skipper GS, Campbell M, DuPont RL. Five year outcomes in a cohort study of physicians treated for substance use disorders in the United States. BMJ 2008;337:a2038 doi:10.1136/bmj.