Komt u ook in actie als u vermoedt dat een collega-arts te maken heeft met problematisch middelengebruik of een verslaving? En hoe handelt u wanneer een collega onder invloed is tijdens het werk? Uit onderzoek blijkt dat de meeste artsen (97%) een vermoeden bespreekbaar willen maken. 80% van de artsen geeft aan te willen leren hoe je hierover in gesprek kunt gaan.1

ABS-zorgprofessionals geeft u in deze toolkit verschillende handvatten hoe u een onderwerp als problematisch middelengebruik en verslaving bespreekbaar kunt maken. Bekijk daarvoor onderstaande animatie en lees de gesprekstips in de informatiesheets.

Er is een verschil tussen iets bespreekbaar maken of met elkaar in gesprek gaan en iemand op gedrag aanspreken. Bespreekbaar maken en met elkaar in gesprek gaan, geven de ruimte om in een gelijkwaardige setting zorgen te uiten richting een collega. Zonder oordeel. En dat is bij een ziekte als verslaving van groot belang.

Ook is er een verschil met feedbackgesprekken. In een gesprek over middelengebruik of verslaving, legt u feiten neer, gekoppeld aan die persoon zonder uw oordeel te geven. U deelt als het ware wat u gezien hebt of wat opvalt. Bij het geven van feedback geeft u een terugkoppeling op wat het gedrag van de ander met u doet en hoe het op u overkomt. U praat vanuit uw standpunt met een boodschap gericht vanuit uzelf. Deze boodschap nodigt uw gesprekspartner uit om begrip op te brengen voor uw kant van de zaak.

ABS-zorgprofessionals heeft een set kaarten ontwikkeld met ‘Vragen voor een goed gesprek’. Hierop staan prikkelende vragen waarmee u problematisch middelengebruik en verslaving bespreekbaar kunt maken binnen uw organisatie, zoals:

Bij Downloads vindt u deze vragen ook onder ‘online en print campagne’ en ‘advertenties’ voor een campagne binnen uw organisatie.


1 Geuijen P, de Rond M, Kuppens J et al. Physicians’ norms and attitudes towards substance use in colleague physciains: a cross-sectional survey in the Netherlands. PLOS One 2020. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0231084.