ABS-zorgprofessionals biedt hulp aan zorgprofessionals en hun omgeving bij problematisch middelengebruik en verslaving. Het hulpprogramma bestaat uit steun, advies, begeleiding en/of monitoring. Daarnaast werkt ABS-zorgprofessionals aan het bespreekbaar maken van problematisch middelengebruik en verslaving in de gezondheidszorg. Hiervoor is een toolkit ontwikkeld. De afkorting in ABS-zorgprofessionals staat voor abstinentie – onthouding van verslavende middelen – en het antiblokkeersysteem van een auto.

Verslaving is een te behandelen ziekte die iedereen – dus ook zorgprofessionals – kan overkomen. Mensen met een verslaving voelen zich vaak eenzaam en niet veilig om zich over hun ziekte te uiten. Dit ervaren de experts van ABS-zorgprofessionals ook bij zorgprofessionals die contact opnemen.

ABS-zorgprofessionals heeft twee belangrijke taken:

  • Met het Steunpunt ABS-zorgprofessionals vertrouwelijke hulp en begeleiding bieden aan zorgprofessionals en hun omgeving bij problematisch middelengebruik en verslaving.
  • Creëren van bewustzijn binnen de gezondheidszorg dat verslaving een te behandelen ziekte is. En zorgprofessionals en hun werkomgeving informeren en inspireren hier naar te handelen, zodat er een veilige werkomgeving is waar middelengebruik en verslaving bespreekbaar zijn. Hiervoor is een speciale webpagina ontwikkeld.

Het steunpunt wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de SBOH, KNMP en UWV.

Je voelt het. Je ziet het. Je weet het. Een collega heeft te maken met problematisch middelengebruik of een verslaving. In deze video ziet u twee perspectieven: die van de arts die een verslaving heeft en die van de collega. Help uw collega door in gesprek te gaan. Of help uzelf door ABS-artsen te bellen. Wilt u meer tips hoe u met uw collega in gesprek kunt gaan? Ga dan naar de pagina Kennis delen.

De artsen in de video zijn acteurs. Hun verhaal is gebaseerd op waargebeurde ervaringen.

Informatie die u met ons deelt over uw persoonlijke situatie en uw gezondheid, behandelen wij strikt vertrouwelijk. Deze informatie benutten wij om u goede hulp en ondersteuning te bieden, op uw verzoek en zoals voorgeschreven door de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de WGBO. De uitvoering van het programma is bij het expertteam van een externe partij belegd. Lees meer over het beroepsgeheim van het expertteam.

Wilt u meer lezen over problematisch middelengebruik en verslaving onder zorgprofessionals of over ABS-zorgprofessionals? Op onze pagina met artikelen vindt u interviews, nieuwsberichten en columns die geplaatst zijn in Medisch Contact en andere media.