Loskomen van problematisch middelengebruik of een verslaving is niet eenvoudig. Het is wel mogelijk. Dat bewijzen ervaringsverhalen van andere zorgprofessionals, zoals artsen, verpleegkundigen, apothekers en fysiotherapeuten, die ook in uw situatie zaten. De experts van ABS-zorgprofessionals kunnen u helpen. We luisteren, adviseren en kunnen u, als u dat wilt, begeleiden naar behandeling.

Een stoornis in middelengebruik of een gedragsverslaving is een behandelbare ziekte die iedereen – dus ook u als zorgprofessional – kan overkomen. Wij begrijpen dat het voor zorgprofessionals, zoals verpleegkundigen, psychologen of apothekers, moeilijk kan zijn om hulp te zoeken, laat staan om patiënt te zijn.

De experts van ABS-zorgprofessionals luisteren naar uw verhaal, beantwoorden uw vragen en kunnen u adviseren. U staat in deze situatie niet alleen.

Wij kunnen u onder meer informeren over:

  • Behandelingen gericht op hoogopgeleide professionals.
  • Bestaande dilemma’s: waar kan ik vertrouwelijk terecht? Hoe lang duurt een behandeling? Hoe zit het met werk en waarneming?
  • Monitoringprogramma ABS-zorgprofessionals, zodat u na behandeling weer veilig aan het werk kunt.
  • Het maken van een afweging tussen het wel of niet bespreken van uw problemen met uw collega’s en eventuele leidinggevende.

Als u belt, krijgt u een speciaal voor ABS-zorgprofessionals getrainde medewerker aan de lijn die uw contactgegevens vraagt. Een professional van het expertteam belt u dan zo snel mogelijk terug.

Wanneer u liever anoniem wilt blijven, dan spreekt de medewerker af wanneer u opnieuw kunt bellen. Dan kunnen we u op dat moment direct doorverbinden met iemand van het expertteam. Uiteraard gaan we vertrouwelijk om met uw gegevens.

Steun en advies
Zorgprofessionals kunnen bij ABS-zorgprofessionals terecht voor een vertrouwelijk (telefonisch) consult. Ook familie, vrienden, collega’s en werkgevers kunnen voor advies bij ons terecht. Onze experts luisteren zonder oordeel en adviseren over mogelijke vervolgstappen.

Begeleiding naar en tijdens behandeling
Voor een zorgprofessional kan het om diverse persoonlijke redenen lastig zijn om hulp te zoeken. Wij brengen zorgprofessionals in contact met (verslavings)behandelaars die ervaring hebben met het behandelen van zorgprofessionals. ABS-zorgprofessionals voert de behandeling niet zelf uit. Meer informatie over verschillende behandelcentra vindt u in de LEF verslavingsbehandelwijzer. Tijdens de behandeling blijft u in contact met onze experts ter ondersteuning en onder andere ter voorbereiding op een mogelijke deelname aan het monitoringprogramma.

Monitoring tijdens terugkeer naar werk
Na een succesvolle behandeling begeleidt ABS-zorgprofessionals u bij een goede en veilige terugkeer naar werk. Dit doen we door middel van een monitoringprogramma. In dit unieke programma krijgt u ondersteuning vanuit diverse hoeken en houdt u nauw contact met uw casemanager van ABS-zorgprofessionals.

Dit programma is gebaseerd op de Physician Health Programs in Amerika en Canada. Deze initiatieven zijn effectief: 79% van de artsen blijft na het volgen van een vijfjarig monitoringprogramma werken en heeft het middelengebruik ook daarna nog onder controle1.

Bel of e-mail ABS-zorgprofessionals voor directe steun, advies, een gesprek of een afspraak.

Steunpunt: 0900-0168 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur; kosten € 0,01 per minuut).
Of vul het contactformulier in om in contact te komen met het Steunpunt ABS-zorgprofessionals.

Overige vragen, zoals een aanvraag voor een presentatie of workshop mailen naar:
info@abs-zorgprofessionals.nl

Informatie die u met ons deelt over uw persoonlijke situatie en uw gezondheid, behandelen wij strikt vertrouwelijk. Deze informatie benutten wij om u goede hulp en ondersteuning te bieden, op uw verzoek en zoals voorgeschreven door de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de WGBO. De uitvoering van het programma is bij het expertteam van een externe partij belegd.
Lees meer over het beroepsgeheim van het expertteam.

Michael Kaufmann, oprichter, van het Physician Health Program Ontario, het hulpprogramma waarop ABS-zorgprofessionals gebaseerd is, vertelt in de video ‘We’ll help you to get well’ over de goede resultaten van specifieke hulpprogramma’s voor zorgprofessionals.

(onder de video vindt u meer informatie over zelftesten en zelfhulpgroepen)

Misschien voelt het voor u beter om eerst zelf een test te doen. Hiermee kunt u onderzoeken of uw gebruik of gedrag problematisch is. Dit kan onder meer op de website van Jellinek.

De DSM-5 hanteert 11 criteria om vast te stellen of iemand een stoornis heeft in middelengebruik. U kunt zelf kijken aan hoeveel criteria u op de DSM-5 voldoet.

Heeft u algemene vragen over alcohol, roken, drugs, gokken, gamen en psychische gezondheid? Veel antwoorden vindt u op de verschillende infowebsites van het Trimbos Instituut:

Door heel Nederland zijn dagelijks meetings van zelfhulpgroepen. Daar kunt u anoniem in gesprek gaan met mensen die ook kampen met verslaving. Of alleen luisteren. Informatie over weekdag en aanvangstijd vindt u op de websites hieronder. Bij de meeste groepen kunt u zo binnenstappen. Sommige groepen willen graag dat u van tevoren contact opneemt.

1 McLellan AT, Skipper GS, Campbell M, DuPont RL. Five year outcomes in a cohort study of physicians treated for substance use disorders in the United States. BMJ 2008;337:a2038 doi:10.1136/bmj.