ABS-zorgprofessionals

Vermoedt u dat uw collega te veel alcohol, drugs of medicijnen gebruikt of een gedragsverslaving heeft? Help uw collega door in gesprek te gaan. U kunt contact opnemen met ABS-zorgprofessionals voor vrijblijvend advies over hoe u problematisch middelengebruik of verslaving bespreekbaar kunt maken en wat u kunt betekenen voor uw collega.

We luisteren naar uw verhaal, beantwoorden uw vragen en adviseren hoe u uw collega kunt helpen. U staat in deze situatie niet alleen. Als u belt, krijgt u een speciaal voor ABS-zorgprofessionals getrainde medewerker aan de lijn die uw contactgegevens vraagt. Een professional van het expertteam belt u dan zo snel mogelijk terug.

Wanneer u liever anoniem wilt blijven, dan spreekt de medewerker af wanneer u opnieuw kunt bellen. Dan kunnen we u op dat moment direct doorverbinden met iemand van het expertteam. Uiteraard gaan we vertrouwelijk om met uw gegevens.

Bel of e-mail ABS-zorgprofessionals voor directe steun, advies, een gesprek of een afspraak.

Steunpunt: 0900-0168 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur; kosten € 0,01 per minuut).
Of vul het contactformulier in om in contact te komen met het Steunpunt ABS-zorgprofessionals.

Overige vragen, zoals een aanvraag voor een presentatie of workshop mailen naar:
info@abs-zorgprofessionals.nl

Neem bij acute nood contact op met de huisarts van uw collega of de crisisdienst van de GGZ-instelling in de woonplaats van uw collega. Maakt u zich ernstig zorgen over het functioneren van uw collega? Raadpleeg dan de websites van de eigen beroeps- of wetenschappelijke vereniging. Veel verenigingen hebben hiervoor een eigen protocol of richtlijn ontwikkeld.

Twijfelt u of er sprake is van problematisch middelengebruik of verslaving bij uw collega? We kunnen vaak aan de hand van een gesprek met één van onze psychiaters of verslavingszorgprofessionals een goede inschatting maken van wat er aan de hand is en welke eventuele aanpak daarbij passend is. Dus ook bij twijfel kunt u zeker bellen.

Of raadpleeg deze informatiesheets:

Hoe kunt u uw collega helpen? “Reach out as soon as possible”, zegt Michael Kaufmann. De oprichter van het succesvolle Physician Health Program Ontario vertelt in deze video waarom het zo belangrijk is om snel en adequaat te handelen. En hoe u dat doet.

(onder de video vindt u tips om problematisch middelengebruik en verslaving bespreekbaar te maken)

Je voelt het. Je ziet het. Je weet het. Een collega heeft te maken met problematisch middelengebruik of een verslaving. In deze video ziet u twee perspectieven: die van de arts die een verslaving heeft en die van de collega. Of u nu arts, verpleegkundige, apotheker of fysiotherapeut bent, help uw collega door in gesprek te gaan. Help uw collega door in gesprek te gaan. Of help uzelf door ABS-zorgprofessionals te bellen.

De zorgprofessionals in de video zijn acteurs. Hun verhaal is gebaseerd op waargebeurde ervaringen.

Als u vermoedt dat problematisch middelengebruik of verslaving van een collega-zorgprofessional risico’s met zich meebrengt voor het welzijn van uw collega, de patiëntveiligheid of de kwaliteit van zorg, heeft u de morele en professionele verantwoordelijkheid actie te ondernemen door het gesprek aan te gaan. Deze verantwoordelijkheid wordt groter als de risico’s voor patiënten of andere betrokkenen toenemen.

Het is begrijpelijk dat het lastig is om een onderwerp als middelengebruik of verslaving bespreekbaar te maken. Gedachten die u kunnen weerhouden, zijn bijvoorbeeld:

  • ‘Stel dat ik het mis heb…’
  • ‘Het maakt toch niet uit of ik er iets van zeg…’, en
  • ‘Wie ben ik om hier iets van te zeggen…’.

Dit zijn veel voorkomende gedachten. Alleen zijn het geen redenen om niet in actie te komen. De zorgprofessionals die wij spreken, zijn hun collega’s dankbaar dat zij het gesprek zijn begonnen.

Meer weten? Lees ook dit praktijkdilemma

Er zijn verschillende handvatten hoe u een onderwerp als problematisch middelengebruik en verslaving bespreekbaar kunt maken. Bekijk daarvoor onderstaand animatie en lees de gesprekstips in de informatiesheet.

Hoe herkent u problematisch middelengebruik en verslaving bij uw collega? Wat is uw rol als u iets vermoedt? En hoe kunt u hierover in gesprek gaan? Deze en vele andere vragen worden beantwoord in de e-learning ‘Verslaving onder zorgprofessionals – zo herken je problematisch middelengebruik en verslaving’ voor 1 accreditatiepunt. Hoewel de e-learning specifiek is ontwikkeld voor artsen, is deze ook uitstekend te geschikt voor andere zorgprofessionals.

De e-learning komt in november 2024 weer online.