Informatie die u met ons deelt over uw persoonlijke situatie en uw gezondheid, behandelen wij strikt vertrouwelijk. Deze informatie gebruiken wij voor het bieden van de juiste service en ondersteuning, op uw verzoek en zoals voorgeschreven bij de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de WGBO.

Het beroepsgeheim wordt, in het belang van de patiënt, in principe niet doorbroken. De wetenschap dat zorgprofessionals vertrouwelijk omgaan met de patiënteninformatie is de ultieme waarborg dat een ieder zich vrij voelt om zich tot een arts te wenden. Dit geldt ook voor zorgprofessionals die ziek worden en zelf hulp nodig hebben. Het beroepsgeheim mag slechts in uitzonderlijke omstandigheden doorbroken worden. Bijvoorbeeld als de patiënt toestemming heeft gegeven, als verstrekking van gegevens wettelijk verplicht is of als sprake is van een ‘conflict van plichten’. 

In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat het expertteam van ABS-zorgprofessionals in een ‘conflict van plichten’ raakt. Dit is tot op heden nog nooit gebeurd. De plicht tot geheimhouding conflicteert dan met de plicht om schade aan anderen, bijvoorbeeld aan een patiënt, te voorkomen. Als anderen of de betrokken zorgprofessional/patiënt dit gevaar niet kunnen of willen afwenden, kan het team van ABS-zorgprofessionals in gewetensnood komen.

Er ontstaat bijvoorbeeld een conflict van plichten:

  • Wanneer een zorgprofessional, waarbij een ernstig probleem met middelengebruik speelt, contact heeft gehad met ABS-zorgprofessionals en hij of zij besluit om zich niet te laten behandelen en het contact met ABS-zorgprofessionals te verbreken. Het expertteam van ABS-zorgprofessionals zal dan eerst meermaals met deze zorgprofessional spreken om hem te overtuigen van de noodzakelijkheid van behandeling. Lukt dit niet, dan kan het expertteam van ABS-zorgprofessionals genoodzaakt zijn het beroepsgeheim te doorbreken om noodzakelijke stappen te zetten.
  • Wanneer een zorgprofessional besluit om mee te doen aan het monitoringprogramma van ABS-zorgprofessionals en dit programma voortijdig verlaat. Ook in dit geval zal het expertteam van ABS-zorgprofessionals eerst uitvoerig met de zorgprofessional spreken en zoeken naar een passende oplossing. Lukt dit niet, dan kan het expertteam van ABS-zorgprofessionals genoodzaakt zijn het beroepsgeheim te doorbreken om noodzakelijke stappen te zetten.

Leden van het expertteam van ABS-zorgprofessionals zijn gehouden aan de wet en kunnen in geval van een conflict van plichten hun beroepsgeheim doorbreken. De medisch eindverantwoordelijke bespreekt dit voornemen met de betrokken zorgprofessional die contact heeft opgenomen met ABS-zorgprofessionals en spant zich maximaal in om zijn of haar toestemming te vragen om het medisch beroepsgeheim te doorbreken. Zo mogelijk vindt eerst overleg plaats met collega’s en de kwaliteitsraad van ABS-zorgprofessionals.

Afhankelijk van de situatie, informeert de medisch eindverantwoordelijke de collega’s van de betrokken zorgprofessional, de werkgever/Raad van Bestuur of de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Hierbij wordt rekening gehouden met doeltreffendheid, subsidiariteit (er is geen minder ingrijpend alternatief) en proportionaliteit (de ingreep staat in redelijke verhouding tot het doel).