Vermoedt u dat uw dierbare, die zorgprofessional is, teveel alcohol, drugs of medicijnen gebruikt of een gedragsverslaving heeft? Neem dan contact op met ABS-zorgprofessionals voor steun en vrijblijvend advies.

We luisteren naar uw verhaal, beantwoorden uw vragen en adviseren hoe u uw dierbare kunt helpen. U staat in deze situatie niet alleen. Als u belt, krijgt u een speciaal voor ABS-zorgprofessionals getrainde medewerker aan de lijn die uw contactgegevens vraagt. Een professional van het expertteam belt u dan zo snel mogelijk terug.

Wanneer u liever anoniem wilt blijven, spreekt de medewerker af wanneer u opnieuw kunt bellen. Dan kunnen we u op dat moment direct doorverbinden met iemand van het expertteam. Uiteraard gaan we vertrouwelijk om met uw gegevens.

Bel of e-mail ABS-zorgprofessionals voor directe steun, advies, een gesprek of een afspraak.

Steunpunt: 0900-0168 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur; kosten € 0,01 per minuut).
Of vul het contactformulier in om in contact te komen met het Steunpunt ABS-zorgprofessionals.

Twijfelt u of er sprake is van problematisch middelengebruik of verslaving? U kunt altijd samen met uw dierbare terecht bij ABS-zorgprofessionals voor een adviesgesprek. We kunnen vaak aan de hand van één gesprek met één van onze psychiaters of verslavingszorgprofessionals een goede inschatting maken van wat er aan de hand is en welke eventuele aanpak daarbij passend is. Dus ook bij twijfel kunt u zeker bellen.

Of raadpleeg deze informatiesheets:

Neem bij acute nood contact op met de huisarts in de woonplaats van uw naaste.

Misschien voelt het voor u beter om eerst aan uw dierbare te vragen zelf een test te doen. Hiermee kunt u onderzoeken of het gebruik of gedrag problematisch is. Dit kan onder meer op de website van Jellinek.

De DSM-5 hanteert 11 criteria om vast te stellen of iemand een stoornis heeft in middelengebruik. U kunt zelf kijken aan hoeveel criteria uw naaste op de DSM-5 voldoet.

Heeft u algemene vragen over alcohol, roken, drugs, gokken, gamen en psychische gezondheid? Veel antwoorden vindt u op de verschillende infowebsites van het Trimbos Instituut:

Door heel Nederland zijn dagelijks meetings van zelfhulpgroepen. Daar kunt uw naaste anoniem in gesprek gaan met mensen die ook kampen met verslaving. Of alleen luisteren. Informatie over weekdag en aanvangstijd vindt u op de websites hieronder. Bij de meeste groepen kan uw naaste zo binnenstappen. Sommige groepen willen graag dat u van tevoren contact opneemt.