Vermoedt u dat één van uw zorgprofessionals problemen heeft met het gebruik van middelen, zoals alcohol, drugs of medicijnen? Of te maken heeft met gedragsverslaving? Kom dan in actie en help uw werknemer. Naast een Steunpunt werkt ABS-zorgprofessionals aan het bespreekbaar maken van problematisch middelengebruik en verslaving in de gezondheidszorg. Dit doen we onder andere met een onderwijsmodule, e-learning en beleidsplan gericht op middelengebruik en verslaving.

We kunnen u adviseren over stappen die u kunt ondernemen, om risico’s voor de patiëntveiligheid te beperken en uw werknemer te helpen. We luisteren naar uw verhaal, beantwoorden uw vragen en adviseren hoe u uw werknemer kunt helpen.

Als u belt, krijgt u een speciaal voor ABS-zorgprofessionals getrainde medewerker aan de lijn die uw contactgegevens vraagt. Een professional van het expertteam belt u dan zo snel mogelijk terug. Uiteraard gaan we vertrouwelijk om met uw gegevens.

Bel of e-mail ABS-zorgprofessionals voor directe steun, advies, een gesprek of een afspraak.

Steunpunt: 0900-0168 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur; kosten € 0,01 per minuut).
Of vul het contactformulier in om in contact te komen met het Steunpunt ABS-zorgprofessionals.

Overige vragen, zoals een aanvraag voor een presentatie of workshop mailen naar:
info@abs-zorgprofessionals.nl

Het creëren van een gezond en veilig werk- en leerklimaat waarin stoornissen in middelengebruik en gedragsverslaving als ziektes worden behandeld en bespreekbaar zijn, vergt langdurige inzet en continue actie. Dit begint bij een duidelijk beleid en het nemen van verantwoordelijkheid voor de uitvoering van dit beleid. Werkgevers kunnen het beleidsplan middelengebruik en verslaving gebruiken bij het ontwikkelen van eigen beleid. Naast een format beleidsplan is ook een handreiking en communicatieplan beschikbaar.

Werkgevers en collega’s spelen een belangrijke rol in het vroeg signaleren van eventuele problemen. Om de kennis van zorgprofessionals te vergroten is een e-learning en een onderwijsmodule ontwikkeld. De e-learning en thuisopdracht kunnen medewerkers thuis voltooien. De onderwijsmodule kan in uw organisatie worden aangeboden. Het is voor medewerkers ook mogelijk om alleen de e-learning te volgen.

E-learning ‘Verslaving onder zorgprofessionals – zo herken je problematisch middelengebruik en verslaving’
Hoe herkennen medewerkers problematisch middelengebruik en verslaving bij hun collega? Wat is hun rol als zij iets vermoeden? En hoe kunnen zij hierover in gesprek gaan? Deze en vele andere vragen worden beantwoord in de e-learning ‘Verslaving onder zorgprofessionals – zo herken je problematisch middelengebruik en verslaving’ voor 1 accreditatiepunt.

Hoewel de e-learning specifiek is ontwikkeld voor artsen, is deze ook uitstekend geschikt voor andere zorgprofessionals.

De e-learning komt in september 2024 weer online.

De e-learning maakt onderdeel uit van een uitgebreide onderwijsmodule. Naast de e-learning is er een voorbereidende (thuis)opdracht, die zich primair richt is op bewustwording. Tijdens de drie uur durende bijeenkomst kan geoefend worden in gespreksvaardigheden. Zorgprofessionals die de gehele onderwijsmodule volgen (inclusief e-learning) ontvangen 4 accreditatiepunten. Werkgevers kunnen de onderwijsmodule aanbieden aan medewerkers. Voor de trainers is de handleiding onderwijsmodule beschikbaar.

Wilt u bewustzijn creëren en problematisch middelengebruik en verslaving bespreekbaar maken binnen uw organisatie? ABS-zorgprofessionals heeft verschillende materialen, communicatiemiddelen en een handleiding ontwikkeld om u en uw organisatie hierbij te ondersteunen.

Het is ook mogelijk om met één van onze experts te bespreken hoe u in uw organisatie meer aandacht kunt geven aan problematisch middelengebruik en verslaving. Onze experts kunnen een presentatie of workshop geven. Bent u hierin geïnteresseerd, e-mail dan naar info@abs-zorgprofessionals.nl.